Optimizare websiteViteza de încărcare a unui website este unul dintre cele mai importante aspecte, atât pentru motoarele de căutare (SEO), cât și pentru o experiența utilizatorilor. Conform statisticilor, o pagină web care se încarcă în mai mult de 5 secunde, va fi abandonata de către utilizatori.

Mulți dintre noi, atunci când o pagină web se încarcă greu spunem “Ce greu merge Internetul”, dar nu întotdeauna acest lucru este adevărat. După ce vei citi acest articol, vei ști care sunt cauzele reale și vei putea să iei măsuri pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a website-ului tău.

Viteza mică de încărcare a unui website, poate duce la scăderea profitului, mai ales în cazul unui magazin online. Marii jucători de pe piața online, precum Amazon, au ajuns la concluzia că o întârziere de 100 milisecunde poate duce la o pierdere de pana la 1% din profit. Google acorda o deosebita importanță vitezei de încărcare a paginilor, lucru care contribuie la declasarea paginilor care se încarcă cu viteze mici.

Așa că, indiferent că este vorba despre un blog, un site de prezentare, dar mai ales de un magazin online, viteza de încărcare a website – ului este foarte importantă. Exista numeroase metode a testa viteza de încărcare a unui website, printre care instrumentul PageSpeed Insights de la Google. Daca viteza de încărcarea website- ului nu este cea optima, recomandarea este să apelați la specialiști în optimizare WordPress.

 

Cele mai des întâlnite motive pentru care un website se încarcă cu viteză redusă sunt:

Optimizarea fișierelor video. Daca website-ul tău conține fișiere video, ele trebuie optimizate astfel încât sa se ajungă la un compromis între calitate redării și dimensiunea fișierului. Cu cât calitatea video este mai mare cu atât dimensiunea fișierului crește, crescând astfel și volumul de date transferat între serverul de găzduire și terminalul vizitatorului, astfel scăzând viteza de încărcare a website – ului.

 

Optimizarea imaginilor. Imaginile neoptimizate creează cele mai adesea probleme la încărcarea paginilor web. Imaginile în format .bmp sau .jpg ocupă mult spațiu, scăzând foarte mult viteza de încărcare a website – ului. Recomandăm să nu folosiți imagini cu rezoluție foarte mare și să le comprimați pentru a obține fișiere cu dimensiuni cât mai mici.

 

Folosirea memoriei cache. Este un procedeu care permite stocarea datelor statice în memoria locală a browser-ului, lucru ce permite reducerea traficului de date și implicit mărirea vitezei de încărcare a website – ului. Această opțiune se poate activa din panoul de administrare WordPress. Acest aspect va fi dezvoltat într-un articol viitor.

 

Optimizarea codului sursă. Codul sursă folosit pentru dezvoltarea website-ului este de multe ori o „piatră de moară” pentru viteza de încărcarea website – ului . De exemplu, folosirea Flash, este aproape incompatibila cu dispozitivele mobile, nu este indexat de motoarele de căutare și nu poate fi optimizat pentru o încărcare rapidă a paginii.  Pe de altă parte codul sursă generat dinamic de platforma WordPress este indexat foarte rapid și poate fi optimizat fie manual, fie cu ajutorul unor plugin-uri. Într-un articol viitor vom analiza funcționarea și modul de folosire a unor plugin-uri care vă pot ajuta foarte mult în procesul de optimizare.

 

Plugin-uri folosite în exces sau în mod necorespunzător. WordPress fiind cea mai populară platformă CMS beneficiază de o comunitate de dezvoltatori foarte mare. Această comunitate a dezvoltat și continuă să dezvolte foarte multe plugin-uri care pot să rezolve aproape orice problemă. Totuși, folosirea plugin-urilor trebuie făcută cu multă atenție, deoarece folosirea unor plugin-uri necorespunzătoare sau configurate prost, poate duce la pierderi importante ale vitezei de încărcare a paginilor.

 

Hosting-ul.  Odată cu creșterea vitezelor de transfer pe Internet, a crescut și complexitatea și volumul de date ale paginilor web. Astfel, pentru susținerea unor viteze de procesare și rate de transfer suficiente, alegerea serviciului de hosting este foarte importantă. Se recomandă folosirea serviciilor de hosting bazate pe servere puternice cu disk-uri SSD.

 

Există multe alte aspecte care diminuează viteza de încărcare a paginilor web, dar cele enumerate mai sus sunt cele care au cel mai mare impact asupra vitezei de încărcare a unui website.

În articolele viitoare vom relua pe larg aceste subiecte, oferindu-vă exemple concrete de instrumente care pot fi folosite pentru analiza și optimizarea vitezei de încărcare a unui website WordPress.

Există multe alte aspecte care diminuează viteza de încărcare a paginilor web, dar cele enumerate mai sus sunt cele care au cel mai mare impact asupra vitezei de încărcare a unui website.
În articolele viitoare vom relua pe larg aceste subiecte, oferindu-vă exemple concrete de instrumente care pot fi folosite pentru analiza și optimizarea vitezei de încărcare a unui website WordPress.

 

Descarca Raportul Gatuit

Raport gratuit îți va arăta pas cu pas cum să creezi să să configurezi un cont Google Analytics

Mulțumim! Urmărește căsuța de email pentru că în curând vei primi materialul promis.