Ți se pare interesantă ideea de a îmbunătăți prezența site-ului tău în rezultatele motoarelor de căutare și totodată de a oferi vizitatorilor mai multă securitate? Dar dacă ți-aș spune că poți obține asta fără să plătești nimic, instalând un certificat SSL?

Instalarea unui certificat SSL pe site-ul tău rezolvă cele două probleme de mai sus, iar acum există posibilitatea de a obține un asemenea certificat pe gratis.

În acest articol vei afla ce este un certificat SSL, ce beneficii oferă instalarea lui pe site și cum îl poți obține gratis.

Ce este un certificat SSL?

Navigând pe internet în mod sigur ai văzut că în bara de căutare a browser-ului, la unele site-uri URL-ul se afișează sub forma http://………, iar la altele de forma https://……. având un lacăt verde în față.

Site-urile care au URL-ul afișat sub forma https://…. au instalat un certificat SSL, iar lacătul din față arată că sunt sigure.

certificat-ssl-2_1

Dar să vedem ce se întâmplă în spatele cortinei. Prescurtarea SSL vine de la Secure Socket Layer.

Pe scurt, protocolul SSL stabilește o conexiune criptată între server pe care este găzduit website-ul și browser-ul vizitatorului. Acest lucru asigură transmiterea în siguranță a datelor între cele două părți.

Folosind o conexiune HTTP nesecurizată, există posibilitatea ca terțe părți să poată spiona și intercepta traficul între cele două părți, ceea ce poate fi o problemă foarte gravă în cazul site-urilor care prelucrează date private sau procesează plăți online.

Dar mai nou, multe entități inclusiv Google, fac presiuni pentru a folosi conexiuni criptate pentru toate transferurile de date.

De ce ai nevoie de un certificat SSL?

În trecut, existența unui certificat SSL era necesară doar în cazul site-urilor de eCommerce.

Asta până la sfârșitul anului 2014, când Google a anunțat că existența certificatului SSL va influența pozițiile obținute în rezultatele motoarelor de căutare.

Iar acum, Google merge și mai departe: începând cu luna ianuarie 2017, site-urile care nu folosesc conexiuni HTTPS  și colectează parole sau alte date sensibile, vor fi marcate ca fiind nesigure.

certificat-ssl-2_2

Google plănuiește ca pe viitor să marcheze ca nesigure toate website-urile care nu folosesc conexiuni criptate.

certificat-ssl-gratuit1_1

Nu cred că vrei ca site-ul tău să apară marcat ca nesigur atunci când oamenii vor să-l acceseze.

Deci, cred că ai toate motivele să ai în vedere instalarea unui certificat SSL pe site-ul tău.

Cât costă un certificat SSL și ce tipuri de certificate există?

Există certificate SSL premium care costă câteva sute de dolari pe an, dar există și certificate ieftine sau chiar gratuite (cele de care se ocupă acest articol).

În funcție de nivelul de securitate oferit ele costă mai mult sau mai puțin. De exemplu PayPal folosește un certificat SSL Premium, lucru necesar deoarece manipulează date personale, numere de cărți de credit și alte date sensibile.

certificat-ssl-gratuit-3_1

Dar, pentru un site care nu procesează plăți, este suficient un certificat SSL gratuit, similar cu cel folosit pe site-ul Multiseco.

Cum poți obține și tu un certificat gratuit?

Dacă site-ul tău este construit pe platforma WordPress, un certificat gratuit furnizat de către Let’s Encript, este ceea ce ai nevoie.

Multe firme de hosting au încheiat parteneriate cu Let’s Encript. Dacă firma care îți asigură găzduire pentru website-ul tău se numără printre ele, ești fericit. Certificatul SSL poate fi obținut și instalat direct din interfața cPanel.

Deschide cPanel și caută iconul Let’s Encript. Ar trebui să găsești ceva similar cu ceea ce se vede în imaginea de mai jos.

certificat-ssl-gratuit4

Fă click pe iconul Let’s Encript iar în fereastra care se deschide caută rândul “Issue a new certificate” și dă click pe “+Issue”.

certificat-ssl-gratuit-4

Cu aceasta instalarea certificatului este gata.

Pentru ca vizitatorii să poată accesa website-ul în varianta securizată mai trebuie făcute câteva setări. Acestea pot fi făcute manual, sau dacă site-ul este construit pe platforma WordPress, poți folosi plugin-ul Really Simple SSL, care face automat toate modificările necesare.

După efectuarea modificărilor site-ul nu va mai fi accesibil în versiunea nesecurizată și va trebui să te loghezi din nou în interfața de administrare a WordPress.

Având în vedere că acum poţi obţine un certificat SSL gratuit, iar Google te împinge de la spate să-l folosești, nu există nici un motiv pentru a nu asigura vizitatorilor o conexiune sigură cu website-ul tău.

Dacă vrei și tu să-ți securizezi website-ul dar nu te descurci singur, contactează-ne la tel: 0723443990 sau trimite un mesaj la dorin@www.multiseco.ro și vom face tot posibilul ca să te ajutăm.

Lasă un comentariu mai jos, iar dacă ți-a plăcut distribuie acest articol și prietenilor tăi.

Descarca Raportul Gatuit

Raport gratuit îți va arăta pas cu pas cum să creezi să să configurezi un cont Google Analytics

Mulțumim! Urmărește căsuța de email pentru că în curând vei primi materialul promis.