faci un blog

Un blog este o cale foarte eficientă pentru a crește prezența afacerii tale în mediul online. Dacă te-ai hotărât să îți faci un blog, să știi că ai o luat o decizie înțeleaptă.

În acest articol îți voi oferi câteva sfaturi pe care să le ai în vedere înainte de a începe.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi nu vei repeta greșelile făcute de mine și de foarte mulți alții.

Scrie despre ce ești pasionat

Alege un domeniu care te pasionează și la care te pricepi. Dacă vei scrie despre ceva care îți place, îți va fi mult mai ușor să studiezi și să aprofundezi acel domeniu.

Chiar dacă nu ești expert în domeniul ales, nu-ți face griji, vei învăța. Dar dacă alegi un domeniu de care nu ești pasionat, după câtva timp vei simți nevoia să-l abandonezi și vei constata că ai pierdut o grămadă de timp.

Nu face un blog de știri

A publica pe blog știri din domeniu este foarte tentant și foarte facil, dar gândește-te că există o mulțime de bloguri care fac asta.

La început este posibil să ai ceva audiență, dar pe termen lung nu vei avea nici un câștig. Pentru a putea să atingi scopul pentru care îți faci un blog, acela de a atrage trafic pe site, trebuie să creezi și să oferi valoare audienței tale.

Gândește strategic, pe termen lung și nu uita că succesul nu se obține peste noapte.

Alege o nișă

Să presupunem că ești pasionat de gastronomie și vrei să scrii despre asta pe blogul tău. Dacă faci puțină cercetare pe internet vei constata că există o mulțime de alte bloguri care scriu despre gastronomie, într-un fel sau altul.

Va fi foarte greu ca blogul tău să devină foarte popular, așa că trebuie să alegi ceva specific din domeniul gastronomiei, o nișă.

Ai putea să alegi să scrii despre deserturi, despre preparate la grătar sau despre ciorbe. Cu cât vei alege o nișă mai îngustă, cu atât blogul tău va putea deveni mai popular.

Alege o nișă bună

O nișă bună înseamnă o nișă unde există concurență și audiență. Degeaba vei alege o nișă care nu este acoperită de nici un blog pentru că acolo nu vei găsi cititori dispuși să te urmărească.

Aici îți vor fi de mare folos uneltele gratuite oferita de Google: Google Trends și Google keyword Planner.

Pe o nișă unde există concurență, există și interes și nu va fi foarte greu să găsești subiecte pe care concurența ta nu le acoperă sau să găsești noi unghiuri de abordare.

Nu fi stresat

Fă-ți un plan de publicare a articolelor pe blog și încearcă să-l respecți. Nu trebuie să scrii articole zilnic, este suficient să scrii pentru început un articol bun la 2 săptămâni.

Mai târziu, atunci când vei avea mai multă experiență, vei putea mări ritmul publicării.

Important este să scrii articole de calitate și să respecți calendarul pe care ți l-ai stabilit.

Monetizează-ți blogul

Atunci când te hotărăști să îți faci un blog, unul dintre scopuri este și acela de a-l monetiza la un moment dat. Nu vei putea face asta de la început, dar va veni și acel moment.

Nu e nimic rău în a-ți propune să faci bani din blogul tău, pentru că vei investi în creșterea lui mult timp și probabil și niște bani, deci este normal să te gândești că  va veni și momentul când îi vei recupera.

Pleacă încă de la început cu ideea că blogul tău va trebui să producă bani și creează-ți o strategie care să te conducă acolo.

Nu pierde mult timp cu design-ul

Când pornești să îți faci un blog, vrei să arate perfect. Nu încerca să atingi perfecțiunea pentru că nu vei reuși.

Dacă te uiți la site-urile celor mai influenți bloggeri, vei vedea că majoritatea sunt simple și elegante.

Lansează-ți site-ul cât mai repede cu putință, de îndată ce este pe deplin funcțional și arată destul de bine. Cititorii tăi vor fi mai puțin critici vizavi de design, dar vor avea așteptări mai în privința conținutului  publicat.

Crează un design unic

Alege o temă adecvată pentru blog și personalizeaz-o, oferă-i unicitate.

Joacă-te cu culorile, dar nu exagera. Designul, culorile și celelalte elemente ale blogului trebuie să fie în concordanță cu ceea ce scrii.

Dacă scrii pentru copii, ar trebui să alegi un design vesel și jucăuș iar dacă scrii pentru oameni de afaceri va trebui să alegi un design elegant care să inspire încredere.

Scrie conținut detaliat

Nu scrie pe blog generalități. Intră în detalii, oferă soluții și prezintă studii de caz cititorilor tăi.

În felul acesta le vei demonstra că ești serios în ceea ce faci și dorești să-i ajuți. Se vor întoarce cu plăcere să citească ceea ce le oferi și vor aprecia efortul tău.

Răspunde la toate comentariile

Va trece ceva timp până când vor apare primele comentarii, dar fii pe fază și răspunde tuturor cât mai repede cu putință.

Vei crea astfel o relație, un dialog cu cititorii tăi. Din comentariile lor vei putea să îți dai seama despre ce ar dori să scrii în continuare.

Alege platforma potrivită

Atunci când îți faci un blog, alegerea platformei potrivite este esențială. WordPress este cea mai populară și mai solidă platformă de blogging din lume.

Este destul de simplu să construiești chiar tu și să administrezi un blog cu WordPress. Aici poți să citești un articol despre cum poți să-ți optimizezi blogul pentru motoarele de căutare și ce plugin-uri să folosești pentru asta.

Spune povestea ta

Crează o pagină despre tine unde să îți spui povestea pentru ca oamenii să te cunoască. Nu trebuie să te lauzi, dar nici nu trebuie să îți fie rușine să arăți ceea ce ai realizat.

Crează o legătură între tine și cititorii tăi, oferă-le valoare și astfel îți vei crea o comunitate care te vor urma.

Voi reveni și cu alte articole și tutoriale care te vor ajuta să îți faci un blog și îți vor arăta cum să-l promovez, așa că ține aproape.

Lasă un comentariu și spune despre ce ai vrea să scriu în următoarele articole.

Distribuie și prietenilor tăi de pe rețelele de socializare, dacă crezi că acest articol le va fi de folos.

Descarca Raportul Gatuit

Raport gratuit îți va arăta pas cu pas cum să creezi să să configurezi un cont Google Analytics

Mulțumim! Urmărește căsuța de email pentru că în curând vei primi materialul promis.